Het Sinterklaasfeest

Het Sinterklaasfeest vindt zijn oorsprong bij Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra (Turkije) die in de vierde eeuw leefde en op 6 december ca. 340 na Christus stierf. Het jaarlijkse volksfeest wordt niet alleen in België en Nederland, maar ook in andere West-Europese landen op 6 december gevierd. In het noorden van Frankrijk spreekt men bijvoorbeeld van “le père Fouettard”.

Op Sinterklaasavond rijdt Sinterklaas op een schimmel over de daken van de huizen om de brave kinderen met snoep en cadeautjes te belonen. Om hem te helpen heeft hij een of meer knechten, de Zwarte Piet(en).

sarah-2

Zwarte Piet, een symbool van racisme?

Omdat hij zwart en de knecht van Sinterklaas is, is er al lang geleden een debat begonnen over het feit dat de figuur van Zwarte Piet racistisch zou zijn. Hevige discussies over zijn rol en zijn uiterlijk – zwarte huidskleur, kroeshaar, gouden oorringen en rode lippen – worden bijzonder in Nederland de laatste jaren gevoerd. Naast organisaties en petities vindt men op internet zelfs Facebookgroepen zoals “Zwarte Piet is racisme” of “Zwarte Piet moet blijven”. Bovendien wordt er ook veel in de media erover gesproken.

Aan de ene kant vinden tegenstanders van Zwarte Piet dat hij een “racistisch stereotype van de zwarte mens” is. Volgens hen refereert de knecht van Sinterklaas naar discriminatie en de geschiedenis van kolonialisme en slavernij. Daarom willen ze tenminste zijn uiterlijk veranderen.

In 2014 onderzocht een mensenrechtencomité van de Verenigde Naties of Zwarte Piet racistisch is. Hoewel de comité niet voor een afschaffen van het feest was, vroegen de experten wel het uiterlijk van Zwarte Pieten een beetje te veranderen. Zo hebben Zwarte Pieten in Nederland sindsdien meestal geen gouden oorbellen of kroeshaar meer.

Aan de andere kant willen voorstanders van Zwarte Piet hem behouden omdat Sinterklaas een onschuldig kinderfeest en lange traditie is. Kinderen zien Zwarte Piet niet als racistisch maar gewoon als een trouwe helper en vriend van Sinterklaas. Sommige zeggen ook dat Zwarte Piet zwart is omdat hij door de schoorsteen komt om de cadeaus te bezorgen. Bovendien is een meerderheid van de Nederlanders voor Zwarte Piet.

Terwijl de discussie sinds de laatste jaren bijzonder in Nederland steeds terugkomt, blijkt het debat complexer te zijn dan een simpel pro of contra Zwarte Piet. Men vraagt zich nu af of er niet liever alternatieve Pieten zouden moeten zijn. Een paar Kaaspieten met een gele schmink en Stroopwafelpieten met een ruitmotief op hun gezicht liepen onder de traditionele Pieten aan het begin van de maand in Nederland. Maar zou de traditie van het Sinterklaasfeest met alternatieve Pieten (of zelfs zonder Zwarte Pieten zoals sommige het vragen) niet verloren gaan?

                                                                                                                                                                               Sarah MAX

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s