rux

Juriul Institutului internațional pentru gastronomie, cultură, arte şi turism (IGCAT) a desemnat județul Sibiu drept Regiune Gastronomică Europeană în 2019.

Acesta titlu va fi împărțit peste doi ani cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia.

Grecii s-au pregătit foarte intens pentru obținerea acestei titulaturi, inițiind chiar premii pentru restaurantele care folosesc produse tradiționale în meniurile zilnice și programe de etichetare și marketing pentru micii producători, astfel încât produsele lor să ajungă la cât mai mulți clienți.

Colaborarea cu Sibiul ne bucură foarte mult. Suntem siguri că atunci când vom veni aici vom putea prezenta primele noastre proiecte comune. Acest titlu este o provocare pentru noi pentru că ne ajută să facem legătura între diferite sectoare și ne ajută să devenim o destinație turistică majoră”, au spus reprezentanții Egeei de Sud.

Festivitatea de decernare a acestor titluri va avea loc în primăvara anului 2017, în Grecia.

Regiunea Sibiului găzduiește mai bine de 30 de festivaluri de cultură gastronomică.

Potrivit dosarului de candidatură asumat de autoritățile județene, în cursul lui 2019 în municipiile Sibiu și Mediaș, dar și în toate celelalte cinci regiuni etnografice ale județului, vor fi implementate și (co)finanțate o serie de proiecte care să pună în valoare gastronomia locală, obiceiurile locului.

rux-2

Buget de peste 8,5 milioane de euro

Până anul 2019 autoritățile locale și județene vor investi în acest program peste 8 milioane și jumătate de euro. Acest buget este format în majoritate din finanțările acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș prin agendele culturale și agenda comunității , la Sibiu.

Bugetul este completat și prin cotizațiile pe care partenerii în acest proiect le vor plăti Asociației care va gestiona programul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice.

Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti« .

Un program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum” este de asemenea propus în cadrul acestui vast proiect.

 Cifrele Regiunii Sibiu

Sursa: Dosarul de candidatură

88 de producători certificați ecologic

175 de restaurante

3 producători tradiționali atestați cu 11 produse

3 producători de produse atestate cu rețete consacrate cu 7 produse

1 produs cu indicație geografică protejată (salamul de Sibiu)

Ruxandra COMAN

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s