El catalanisme es un moviment polític que s’ha desenvolupat per protegir la cultura catalana davant de una invasió estrangera. Des del seu principi, el catalanisme s’ha exprimit a través reivindicacions pacifiques i sobretot lingüístiques. De fet, el sentiment nacionalista català amb ambicions independentistes es un moviment relativament nou.

Comprendre el Catalanisme

La identitat catalana sempre ha estat present però el catalanisme ha guanyat en partidaris fa poc. No s’ha d’oblidar que el catalanisme es la promoció d’una identitat catalana pròpia basada en una llengua i una historia diferent de la d’Espanya. Així doncs, s’ha desenvolupat quan la identitat catalana ha estat en perill especialment davant la persecució feta pel general Primo de Rivera i més tard pel general Franco. Es sota aquelles opressions que ha pogut créixer la identitat catalana que es basa en reivindicacions pacifiques exprimides gràcies a moviments sobretot culturals amb el seu centre la defensa de la seva llengua. El catalanisme sempre s’ha construït implicant i acollint tota persona que vulgui fer part d’aquest moviment, la divisió i la retòrica de «ells contra nosaltres» s’ha desenvolupat en aquests últims anys.

 

14894466_1230646643660948_1585622941_o

 

Què ha canviat?

Un estudi fet pel Centre d’Estudis i d’Opinió de la Generalitat mostra que el canvi d’opinió es va fer en l’any 2011. Des d’aquest any, més catalans prefereixen un Estat Independent al fet de quedar-se dins d’Espanya encara que sigui amb més autonomia. Fins aleshores, era aquesta ultima opció que era preferida per la població catalana.

Aquest canvi es pot explicar per la incapacitat de comunicar i d’acceptar compromisos del govern central. El rebuig de la revisió del Estatut d’Autonomia Català en 2010 es pot considerar com el principi de las accions del govern central que han empentat els partidaris del catalanisme cap a l’independentisme.

14877892_1231070266951919_1708808334_n

Efectivament, aquesta revisió hauria donat a Catalunya un control total dels seus impostos. Es important no oblidar que la autonomia fiscal fa temps que es una reivindicació catalana. Concedir als catalans aquesta reclama resoldria el problema de repartició d’impostos al centre de la retòrica separatista.

La decisió que va anular la revisió del Estatut també va imposar el castellà com llengua vehicular a les escoles catalanes al mateix nivell que el català. Aquesta decisió anava en contra d’una de las victòries lingüístiques més importants que va participar a la sobre-vivencia de la llengua catalana. Decisió que es va considerar com una traïció i un enorme pas enrere per una majoria de catalans.

Aquestes decisions no tan sols han atacat el desig d’autonomia al centre del catalanisme però també han desafiat las polítiques lingüístiques que son l’encarnació de la voluntat d’integració catalana. A més a més, a través el rebuig de la revisió, el govern central ha rebutjat el compromès proposat pels catalans deixant la independència com única solució perquè les reivindicacions catalanes puguin realitzar-se.

Lucie LECLERC-VASALLO

Publicités

Un commentaire sur « Catalanisme: de moviment cultural a moviment separatista »

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s